Tábla PC kontra netbook

A vékony tábla PC-k korszaka hamarosan elkezdődik, elméletileg már nem kell sokat várni a piaci robbanásra. Valószínűleg hasonló őrületet fog kiváltani, mint annak idején a netbook-ok.

Most még nem igazán lehet tudni, hogy teljesen átveszi-e az uralmat az apró számítógépek területén. Még maguk a legnagyobb netbook gyártók sem tudnak semmi biztosat. Az Asus és az Acer jelenleg várakozó állásponton vannak ezzel kapcsolatban.

Az emberek igen könnyen rávehetők arra, hogy icipici számítógépeket vásároljanak második számítógépként, melyeket bárhová magukkal vihetnek, és mégis nagyobb teljesítményűek, mint egy Androidos mobil.

Jelenleg a netbook-ok ára pont abba a kategóriába tartozik, melyet az emberek még hajlandóak megfizetni. A tábla PC-k sorsát is főként az ára fogja meghatározni.

Érdekes kérdés, hogy ezeket a hordozható mini számítógépeket azok is megvásárolják, akiknek amúgy nincs szükségük arra, hogy hordozható és könnyű géppel rendelkezzenek, ám egy nagy karácsonyi akció keretében bármire képesek az emberek, éppen ez tette olyan népszerűvé a netbook-okat, és valószínűleg ugyanez várható a tábla PC-k területén is idén karácsonykor.

Egyetlen dolog van, mely a piaci robbanás elejét veheti, és ez a Google új rendszere, melyről még szinte semmit nem lehet tudni. Elkészült a Google Chrome OS operációs rendszer, melyről még nem tájékoztatott senkit a Google, hogy milyen modelleken fog futni.

Erre a meglepetésre őszig várni kell, és a Google meglepetéseiben már van annyi tapasztalatunk, hogy tudjuk, nem valószínű, hogy csalódás lesz. Esetlegesen akkora robbanás várható, mely a tábla PC-k piaci fellendülését már most derékba törheti.

Egyetlen információ sem szivárgott ki az új rendszerről, de logikusan végiggondolva, csakis számítógépre készülhetett a Google Chrome OS, mivel az Androiddal már jobbára lefedték a mobil platformokat, szinte teljesen biztos, hogy nem fogják önmagukkal versenyeztetni az új terméket.

Jelenleg sem a gyártók, sem a vásárlók nem tudnak mást tenni, mint kivárni. Ősszel úgyis kiderül, hogy mi lesz a fő kereskedelmi irányvonala a mini PC-knek a továbbiakban.