Temetik a Google telefont

A Google másfél évvel ezelőtt jött ki a Nexus One okostelefonnal, melynek célja egyáltalán nem a kereskedelmi siker volt, ennek ellenére sikert jelentett a Google számára.

Egyértelmű tény, hogy az Android telefonok irányvonalát a Nexus One erőteljesen meghatározta, mintegy lökést adva ezzel az új iparágnak. A Google célja tulajdonképpen az volt, hogy a telefonokhoz kapcsolódó platformhardverek folyamatát a kívánt sebességbe állítsa, hiszen ez közvetlenül kihatással van a kereső saját üzletére.

Nem ez volt az első eset, hogy a Google megjelent egy új területen, kizárólag azért, hogy az irányvonalakat frissítse, módosítsa. Jó példa erre a Chrome megjelenése, mely hasonlóan gyökeres változtatásokat tett szükségessé a böngészők fejlesztésében.

A Nexus One erőteljes mércét állított az Android telefonok gyártásának területén, melyhez a többi gyártó cégnek kénytelen-kelletlen igazodnia kellett. Nem csupán hardveres tekintetben körözött le minden versenytársat azonnal a startnál, de új szoftveres lehetőségeknek engedett utat a YouTube, a Facebook és a Google integrációjával. Ez azonnali magyarázatot ad a Nexus One megszületésére.

A Nexus One valóban elérte célját, az Android telefonok piaca ma már elképesztő méreteket ölt, hozzávetőlegesen havi 5 millió darabot adnak el jelenleg. Pontosan ezért született meg a döntés, hogy nincs szükség további Nexus változatokra, az irányvonalat a Nexus One pontosan kitaposta a többi gyártó számára.

Való igaz, hogy a Nexus One kereskedelmi bukás volt, célját mégis elérte, így a Google hatalmas nyereséget könyvelhet el, és még hosszú időn keresztül profitál abból, hogy szállítja a szoftvert és a szolgáltatást, hiszen ez a Google valódi területe.

A Google telefon megjelenése hatalmas erejű marketing lépés volt, mely tulajdonképpen mindenkinek hasznára vált, hiszen mesterségesen felgyorsította a fejlődést az okostelefonok területén.

Más gyártókkal ellentétben, az Android esetében nem kötődik olyan erősen a szoftver és a hardver, hiszen ma már igen sok különböző gyártó telefonja készül az Android alá. Ezt alaposan megvizsgálva láthatjuk, hogy a Nexus One, akármilyen kereskedelmi bukás volt, kiváló promóciója volt a szoftvernek.