Trójai az Androidon

A Symbian után az Androidot is megtalálta az első vírus, mely emelt díjas sms-eket küld, és ezzel horribilis mértékűre növeli az androidos mobil felhasználójának számláját.

A trójai vírus médialejátszónak álcázza magát, és kecsegtetően apró a mérete. Ennek ellenére már az is furcsa lehet a felhasználók részére, hogy ez nem tölthető le az Android Marketről, hanem egy ismeretlen honlapon keresztül lehet hozzájutni.

A másik érdekesség, ami már telepítéskor fel kellene, hogy tűnjön a felhasználóknak, hogy a szoftver rákérdez, mely funkciókhoz legyen engedélyezve, és ezekben a rákérdezésekben az sms küldés is benne foglaltatik.

Egyértelmű, hogy egy média lejátszónak nem sok köze van az sms küldésekhez, így könnyedén kiszűrhető az ál-lejátszó vírus.

Az egyetlen, amit a felhasználó tehet, hogy lehetőleg csak az Android Marketről tölt le alkalmazásokat, ám még azokat is nagy odafigyeléssel telepíti, és amennyiben túl sok funkcióhoz kér hozzáférést egy-egy szoftver, akkor nem biztos, hogy éppen nem egy vírust telepítünk androidos készülékünkre.